ویژه نامه به پاس طبیعت
مروری بر رویدادهای زیست محیطی سال ۱۳۹۳
به کوشش: عارف سپهری
زیر نظر: کمیسیون محیط زیست سازمان عدالت و آزادی ایران اسلامی
اواخر سال ۱۳۹۲، احمدعلی کیخا معاون محیط زیست طبیعی سازمان محیط زیست از ممنوعیت شکار چهارپایان برای ۵ سال و صید پرندگان برای ۳ سال خبر داد تا از حیات وحش کشور محافظت شود به گفتهی وی، ۱۴۰ گونهی جانوری در کشور شناسایی شده است که از این تعداد ۴٫۶ درصد گونه ها یعنی ۷۴ گونه در معرض تهدید هستند و در صورت عدم ایجاد عزم ملی برای حفاظت از آنها، شاهد از دست دادن این گونهها خواهیم بود. او گفت که در سال ۹۲، ۳۵۷ مجوز شکار صادر شد که از این تعداد ۱۵۷ مجوز ویژه -برای مناطق حفاظت شده- صادر شد. در همین حال مشاور رییس سازمان حفاظت از محیط زیست نیز گفت به دلیل حفاظت از گونههای جانوری بهویژه پلنگ ایرانی در سال ۱۳۹۳ هیچ گونه جواز شکاری صادر نمیشود، جرایم شکار حیات وحش نیز ده برابر میشود و اگر کسی باز هم بخواهد به شکار حیوانات بپردازد، علاوه بر حیثیت و آبرویش، خانهاش را هم از دست خواهد داد!
در عین حال معاون محیط زیست طبیعی سازمان محیط زیست گفت: به طور کلی ما موافق کشتار هیچ گونه حیوانی نیستیم و نمیخواهیم مثل گذشته تصمیم به صدور پروانهی شکار بگیریم اما از سوی دیگر، ممکن است عواید یک سالانهی دامدار محلی، کمتر از شکار یک گونهی جانوری کمیاب باشد، به همین خاطر، باید او را تامین و توجیه کرد که با جلوگیری از شکار بی رویه، نسل این حیوانات به خطر نیفتد و بتوان از محل آزادسازی شکار در برخی قسمتهای کشور، به اقتصاد مردم محلی نیز کمک کرد. آرزوی ما این است که سطح آگاهیهای عمومی افزایش یابد و مردم از محل درآمدهای جانبی حیات وحش مانند گردشگری، پرندهنگری و … متنفع شوند تا بیش از این سراغ شکار حیات وحش نروند.
اما به گفتهی برخی کارشناسان برای اجرای ممنوعیت شکار باید نیروهای حفاظتی محیط زیست ده برابر شوند و تفنگهایی که در دست شکارچیان هستند نیز جمعآوری شود در غیر این صورت ممنوعیت و عدم صدور پروانه شکار تاثیری نخواهد داشت. به عقیدهی محمدعلی اینانلو، مستندساز و کارشناس محیط زیست، سازمان محیط زیست بهجای اینکه تهدید و بگیر و ببند با شکارچیها حرف بزند. به گفتهی او بالای ۱۱۶ هزار راس حیوان حلال گوشت در سال شکار میشوند که اگر در هرسال ۴۰ درصد زاد و ولد داشته باشند در ۱۰ سال میشود دو میلیون و ۸۰۰ هزارتا. یعنی در ۱۰ سال گذشته حدود دو میلیون و ۷۰۰ هزار حیوان چهارپای حلال گوشت در ایران کشته شده. اما سالی ۴۰۰ پروانهی شکار دادهاند یعنی ۴ هزار جواز در ۱۰ سال و فقط همین تعداد مجاز کشه شدهاند و بقیه غیرمجاز بوده. آن کسی که خانهاش در کوه است و تفنگش را هم مخفی کرده این شکار غیرمجاز را زده؛ به گفتهی وی با تعطیلی شکار، بخشی از همان تعداد شکارچی مجاز هم می روند متخلف می شوند.