دوازدهمین دوره کنگره سازمان عدالت و آزادی ایران اسلامی به عنوان بالاترین رکن حزبی برای انتخاب شورای مرکزی، هیات داوری و دبیرکل دوره جدید جمعه گذشته بیستم اَمرداد ۱۳۹۶ در تهران برگزار شد.هیات برگزاری کنگره به درخواست و تایید شورای مرکزی از چندی پیش از برگزاری کنگره به بررسی راهکارهای متنوع برگزاری انتخابات مذکور در کنگره به شکل الکترونیکی پرداخت و در نهایت یک ساز و کار کاملا الکترونیکی که رای دهی با استفاده از گوشی تلفن همراه را با رعایت اصل محرمانگی رای، میسر میکرد را برگزید.
پیش از کنگره
کارشناسان سامانه رائ گیرئ الکترونیکئ “انار” با همکاری کارشناسان فناوری اطلاعات حزب در هفته منتهی به کنگره سند آموزشی استفاده از سامانه رای دهی الکترونیکی را در اختیار حزب گذاشته و اعضای حزب با شیوه رای دهی آنلاین آشنا شدند.
همچنین پوسترهایی برای آموزش و آشنایی با سامانه توسط تامین کننده خدمت در اختیار هیات برگزاری کنگره قرارداده شده بود تا در چند نقطه از سالن نصب شود.
روز کنگره
- پس از استقرار هیات رییسه سنی کلیپ ویدیویی آشنایی با سامانه “انار” برای اعضای کنگره به نمایش درآمد و سپس نماینده تامینکننده سامانه توضیحاتی درباره شیوه رای دهی ارائه داد.
- هنگام پذیرش اعضای کنگره کارتهایی که شناسه و رمز ورود به سامانه روی آن چاپ شده بود به صورت تصادفی در میان اعضا توزیع شد.رمز عبور با پوشش قابل زدوده شدن پنهان شده بود.
- سامانه رای گیری برای چهار انتخابات هیات رییسه کنگره، شورای مرکزی حزب، هیات داوری حزب و دبیرکل مورد استفاده قرار گرفت که دو انتخابات به شکل دومرحلهای برگزار شد.
- برای هر انتخابات لینک اختصاصی همان انتخابات در گروه تلگرامی حزب به اشتراک گذاشته میشد و اعضا از طریق آن لینک به سامانه رایگیری متصل میشدند و سپس در صورتی که زمان رایگیری فرارسیده بود با نام کاربری و رمز ورود منحصر به فرد، اجازه مییافتند تا انتخابهای خود را ثبت کنند.
- اعضا پیش از رای گیری میتوانستند انتخاب کنند که آیا مایل به رمزنگاری برگه رای خود هستند یا برای راستیآزمایی برگه رای ثبت شده در صورت نیاز تمایل دارند تا برگه رای رمزنگاری نشود.
- اعضا پیش از نهایی کردن برگه رای خود امکان مرور و تایید انتخابها را داشتند.
- به ازای ثبت هر برگ رای الکترونیکی شمارندهای در سامانه رایگیری تعداد آرای ماخوذه و تعداد رای قابل اخذ را نمایش میداد.
- هر شناسه کاربری برای هر انتخابات تنها یکبار قابل استفاده بود.
- در هر انتخابات تعداد گزینههای قابل انتخاب به درخواست کمیته تشکیلات حزب مشخص شده و پس از انتخاب تعداد مشخص شده اعضا امکان انتخاب گزینه دیگری را نمییافتند.
- پروسه آماده سازی و ایجاد لینک برای هر انتخابات پس از مشخص شدن کاندیداها حدود ۱۰ دقیقه به طول میانجامید.
- پروسه برگزاری هر انتخابات از زمان آماده سازی تا مشخص شدن نتایج حداکثر ۱۵ دقیقه به طول میانجامید، که بخشی از این زمان برای رای دهی اعضایی صرف میشد که یا تلفن همراه هوشمند در اختیار نداشتند یا به هر دلیل موفق به رایدهی با تلفن هوشمند خود نمیشدند و از کیوسک رای دهی “انار” که در محل برگزاری کنگره مستقر شده بود استفاده میکردند.
مزیت استفاده از روش رایگیری الکترونیکی
- با استفاده از این روش و به دلیل حذف زمان لازم برای جمعآوری و شمارش سنتی رای کاغذی بیش از ۹۰ دقیقه صرفهجویی زمانی حاصل شد.
- به دلیل دخالت اندک عامل انسانی، احتمال بروز خطا در شمارش آرا به صفر رسید.
- به دلیل حذف کامل کاغذ از فرآیند روند رایگیری بیش از ۶۰۰ برگه کاغذی صرفه جویی شد.
- پس از پایان رای گیری هر انتخابات نتایج آماده بوده و علاوه بر به نمایش بر پرده سالن برگزاری در تلفن هوشمند هریک از اعضا نیز قابل ملاحظه بود.
- نماینده وزارت کشور در جریان کلیه مراحل برگزاری الکترونیکی انتخابات بوده و تایید انتخابات برای و فرآیند نظارت و تایید برای ایشان بسیار سادهتر از روش سنتی بود.
سازمان عدالت و آزادی ایران اسلامی در اولین تجربه و با اعتماد به فناوری و همکاری با سامانه “انار” که افقهای تازهای در پیشروی خود میبیند، همه مراحل انتخابات چهارگانه دوازدهمین کنگره خود را با موفقیت به صورت الکترونیکی با دقت، امنیت و سرعت برگزار کند.
سازمان عدالت و آزادی ایران اسلامی بر اساس این تجربه موفق به دیگر احزاب، تشکلها و مجامع توصیه میکند که با تجربه این روش برگزاری انتخابات زمینه را برای بهرهگیری از روشهای مبتنی بر فناوری اطلاعات در سطح کلان در کشور فراهم کنند.
روابط عمومی سازمان عدالت و آزادی ایران اسلامی
اَمرداد ۱۳۹۶