عارف سپهری در گفتگو با کسب فردا اظهارکرد: کشاورزی سنتی پیشنیان به دلیل اجرای الگوی کشت مناسب سرزمین و رعایت سایر موارد به محیط زیست آسیب وارد نمیکرد.
وی با اشاره به انفجار جمعیت در جهان و همچنین ایران، افزود: در حال حاضر بیشتر زراعت کشور به روش سنتی انجام میشود اما بر خلاف گذشته شاهد زیان به طبیعت هستیم، زیرا نیاز فزاینده جمعیت رو به رشد به غذا، موجب فشار به منابع آب و خاک شده است.
این کارشناس ارشد کشاورزی تصریحکرد: توسعه سطح زیر کشت بدون برآورد توان اکولوژیک و در کنار آن افزایش بیرویه تعداد چاههای عمیق از عوامل اثر گذار بر خسارات سرزمینی محسوب میشود.
سپهری ادامهداد: وقتی دنیا برای تامین غذای جمعیت رو به رشد به سمت برداشت هفت برابری گندم میرود، ناچار هستیم روشهای تازهای به کار ببریم که فشار بر منابع آب و خاک را تعدیل کند، اما نکته مهم اینجاست که در گذشته با این مشکل مواجه نبودیم چرا که محدودیت منابع به این شکل وجود نداشت.
وی اعلامکرد: شخصا میگویم که به “نقطه صفر محیط زیست” رسیدهایم، یعنی وضعیتی که منابع آب و خاک ایران تحمل فشار بیش از این را ندارند و باید در عین حالی که نیازهای جمعیت جدید را پاسخ میدهند، حفاظت هم بشوند.
این کارشناس کشاورزی، افزود: این چالشی است که در گذشته نبود و لزوم به کارگیری روشهای جدید را ایجاب میکند بنابراین در” نقطه صفر محیط زیست” نمیتوانیم سطح زیر کشت را زیاد کنیم.
سپهری تاکیدکرد: تخریب جنگلها و مراتع برای ایجاد مزارع به ویژه در حاشیه کوهپایهها به منابع طبیعی فشار بیش از حدی میآورد و خاک را تخریب میکند، برای همین اگر روشها و راهکارهای بخش کشاورزی اصلاح نشود در چند سال آینده به کلی نابود میشود.
وی با بیان اینکه تغییر روش کشاورزی سنتی کشور یک ضرورت جدی است، گفت: معتقدم در این امر نباید لحظهای درنگ کنیم زیرا با شرایط فعلی خشکسالی دچار زیانهای جبران ناپذیر، اقتصادی، اجتماعی و… به ویژه در جوامع روستایی خواهیم شد.
رییس سابق کمیسیون محیط زیست سازمان عدالت و آزادی ایران اسلامی، گفت: اصلاح الگوی کشت، توسعه کشتهای کنترل شده مثل گلخانهها و محیطهای رشد، کاشت بذرهای اصلاح شده و ارقام سازگار به کم آبی و… از راهکارهایی است که باید به آن عمل کرد.