دهک اولیها تورم ۸.۸ درصدی و دهک دهمیها تورم ۷.۴ درصدی را لمس میکنند. مرکز آمار جزئیات تورم دهکهای درآمدی در آذرماه را اعلام کرد. اقدامی که از سوی معاون مرکز آمار ایران به عنوان دستاورد بزرگ این مرکز اعلام شد و جواد حسینزاده، با اشاره به اینکه تورم دهکی، دستاورد بزرگ این مرکز است، دیگر دستاورد را تغییر سال پایه از ٩٠ به ٩۵ در حوزه تورم دانست.
جدول شاخص قیمت مصرفکننده و نرخ تورم خانوارهای کل کشور بر حسب دهکهای هزینهای در آذرماه نشان میدهد تورم خوراکیها در دهک اول ۱۱.۱ و در دهک دهم ۱۳.۲ درصد رشد کرده است. بر اساس اطلاعات مذکور، خوراکیها، آشامیدنیها و دخانیات ۴۳.۳ درصد از وزن سبد مصرفی خانوارهای دهک اول را به خود اختصاص میدهند که این سهم در دهک دهم یعنی پردرآمدها ۱۷.۲۲ درصد است. همچنین سهم اقلام غیرخوراکی و خدمات برای دهک اول ۵۶.۷ درصد و برای دهک دهم ۸۲.۷۸ درصد است.
همچنین تورم سالانه خوراکیها، آشامیدنیها و دخانیات برای دهک اول ۱۱.۱ درصد و برای دهک دهم ۱۳.۲ درصد است، ضمن اینکه تورم سالانه غیرخوراکیها و خدمات نیز برای کمدرآمدها ۷ درصد و برای پردرآمدها
۶.۲ درصد است.
تورم در حالی برای دهک اولیها ۸٫۸ درصد برآورد شده که برای دهک دوم هم ۸.۸ درصد، برای دهک سوم ۸.۷، دهک چهارم ۸.۶، دهک پنجم ۸.۵ و دهک ششم ۸.۴، دهک هفتم
۸.۳، دهک هشتم ۸.۲، دهک نهم ۸ و دهک دهم ۷.۴ درصد محاسبه شده و تورم سالانه برای کل دهکها هم ۸ درصد برآورد شده است.
پیشی گرفتن تورم شهری به روستایی
محمدجواد حسینزاده، درباره برآورد تورم برای دهکهای مختلف درآمدی در نشست خبری روز گذشته خود با تأکید بر اینکه از این پس مرکز آمار، نرخ تورم را برای دهکهای مختلف محاسبه میکند، گفت: شاخص قیمت درصد تغییر میانگین موزون قیمت کالا و خدمات در مقایسه با سال پایه است که سال پایه به ٩۵ تغییر یافته است.
حسینزاده در خصوص تورم دهکی و دلایل محاسبه آن هم گفت: برای تجزیه و تحلیل دقیق علتها و معلولهایی که منجر به تغییر تورم در هر یک از دهکها میشود نیاز است تورم دهکی را مورد محاسبه قرار دهیم، بهخصوص در حوزه مباحث مرتبط با فقر، بر این اساس نتایج محاسبات نشان میدهد تورمی که اقشار پردرآمد جامعه با آن مواجه هستند کمتر از کمدرآمدهاست، به نحوی که تورم دهک دهم در آذرماه ١٩ درصد کمتر از دهک اول بوده است.
او توضیح داد که این تورم نشان میدهد که اقلام سبد مصرفی دهکهای کمدرآمد باید مورد حمایت واقع شود. این در حالی است که تورم برای کمدرآمدها کمتر از تورم پردرآمدها است که دولت میتواند برنامهریزی لازم را در این حوزه داشته باشد.
به گفته حسینزاده، ضریب اهمیت خوراکیها و آشامیدنیها با تغییر سال پایه از ۲۸٫۴ درصد به ۲۷٫۲ درصد کاهش یافته و ضریب اهمیت کالاهای غیرخوراکی و خدمات با تغییر سال پایه از ۷۱٫۵۴ درصد به ۷۲٫۷۶ درصد افزایش یافته است. یعنی وقتی سهم خوراکیها در سبد مصرفی خانوار کاهش مییابد بدین معناست که نیاز خانوارها کاهش یافته است و به واقع میتوان گفت خانوارها از نیاز خوراکی خود صرفنظر میکنند. همچنین در سبد مصرفی خانوارها، سال ۹۵ به لحاظ فناوری، ترکیب جمعیتی، اقلام مصرفی تغییر میکند که میتواند موجب تغییر سال پایه شود.
معاون اقتصادی مرکز آمار ایران بیان داشت: درصد تغییرات شاخص کل (نرخ تورم کالاها و خدمات مصرفی خانوار) در دوازده ماه منتهی به آذرماه سال ۱۳۹۶ نسبت به دوره مشابه سال قبل برای کل کشور ۸ درصد، مناطق شهری ۷٫۸ درصد و مناطق روستایی ۹٫۲ درصد است که نسبت به همین اطلاع در آبانماه امسال برای کل کشور و مناطق روستایی ۰٫۲ واحد درصد و مناطق شهری ۰٫۳ واحد درصد افزایش یافته است.
او اظهار کرد: ضرایب اهمیت گروههای کالایی در دو سال پایه ۹۰ و ۹۵ نشان میدهد تورم سالانه برای دهک اول اقلام خوراکیها و آشامیدنیها ۱۱٫۱ و دهک دهم ۱۳٫۲درصد است. همچنین نرخ تورم کالاهای غیرخوراکی برای دهک اول ۷ درصد و دهک دهم
۶٫۳ درصد است.
به گفته او، وزن (درصد) کالاهای خوراکی در سبد مصرفی خانوار برای دهک اول ۴۳٫۳ و دهک دهم ۱۷٫۲ و وزن کالاهای غیرخوراکی برای دهک اول ۵۶٫۷ و دهک دهم ۸۲٫۷ درصد است.
وی گفت: در نهایت ۱۹درصد نرخ تورم دهک اول از دهک دهم بیشتر است (دهک اول ۸٫۸ درصد و دهک دهم ۷٫۴ درصد) یعنی اقشار کمدرآمد جامعه ۱۹درصد نرخ تورم را بیشتر از خانوادههای پردرآمد حس میکنند.
معاون مرکز آمار ایران، اظهار امیدواری کرد که محاسبه نرخ تورم به تفکیک دهکها در تعیین حداقل دستمزد مورد استفاده قرار گیرد.
حسینزاده با اشاره به اینکه از این پس نرخ تورم روز یکم هر ماه اعلام میشود، گفت: همچنین نرخ تورم به تفکیک دهکها در هفته اول هر ماه منتشر خواهد شد.
در ادامه این نشست، معاون مرکز آمار ایران، با اشاره به اینکه تورم شهری، روستایی و کل کشور بر اساس سال پایه ٩۵ محاسبه میشود، توضیح داد که بر این اساس علت تغییر سال پایه به دلیل تغییر تکنولوژی تولید کالا، حذف برخی اقلام از سبد مصرفی و افزودن برخی دیگر، تغییر در وزن کالاها و مواردی از این دست علت تغییر سال پایه است؛ ضمن اینکه افزایش درآمد خانوارها الگوی مصرف را تغییر میدهد و همین امر تغییر سال پایه را رقم میزند.
به گفته حسینزاده، اقلامی که برای محاسبه تورم در سبد قرار میگیرند باید دارای ویژگیهای خاصی باشند که شاخصهای آن از سوی مرکز آمار لحاظ شده است؛ ضمن اینکه مرحله بعد جمعآوری آمار مربوط به قیمت است که این طرح هم به صورت ماهانه اجرایی میشود و از فروردین سال ٩۵ شروع شد؛ البته بین سال ٩٠ تا ٩۵ تعداد ٢۶ قلم حذف و ۳۰ قلم اضافه شده است و پایش در ۴٧۵ قلم کالا در مناطق شهری و روستایی صورت میگیرد.
او با اشاره به اینکه تعداد اقلام نهایی برای سال ۹۵ در تعیین نرخ تورم در مناطق شهری ۴۵۵ قلم کالا و در مناطق روستایی ۳۰۵ قلم کالا است، ادامه داد: تورم شهری از ۳۵۷ منطقه شهری و در مناطق روستایی از ۶۲۶ آبادی جمعآوری میشود.
سهم دخانیات و خوراکی و آشامیدنی در سبد مصرفی مردم کم شده و در مقابل سهم مواد غیرخوراکی بیشتر شده، این خبر را معاون مرکز آمار داد و یادآوری کرد که این که سهم خوراکی کم شده را ما تحلیل نمیکنیم، ولی وقتی سهم خوراکی کم میشود و غیرخوراکی بیشتر میشود نشان میدهد که خانوارها نیازشان به کالاهای خوراکی کمتر شده است.
منبع: جامعه فردا