سرخط خبرهای سازمان

اساس عزاداری‌ها، تبیین عقلانیت واقعه عاشورا باشد؛ گفتگویی با بهراد بهشتی

بهراد بهشتی، عضو شورای مرکزی سازمان عدالت و آزادی گفت: اگر وجه عاطفی و احساسی واقعه عاشورا بر تبیین وجه عقلانی و درس‌آموزی آن غلبه یابد، نهضت حسینی به جای تبدیل شدن به الگویی فرا زمانی و فرا مکانی، به افیون مردمی تبدیل می‌شود.

اساس عزاداری‌ها، تبیین عقلانیت واقعه عاشورا باشد

بهراد بهشتی، محقق و پژوهشگر دینی در گفت‌وگو با ایکنا از اصفهان، اظهار کرد: حرکت امام حسین(ع) کاملا سنجیده و بر اساس عقلانیت و اندیشه بود، به گونه‌ای که خود حضرت فرمودند:«من می‌توانم اسوه و سرمشق شما باشم»؛ بنابراین حرکت و نهضت حسینی می‌تواند برای همه آزادگان در همه زمان‌ها و مکان‌ها اسوه و اثربخش باشد.

وی با بیان اینکه وجه اصلی در مراسم عزاداری اباعبدالله الحسین(ع) باید تبیین عقلانی واقعه عاشورا و پیام‌های فرا زمانی و فرا مکانی نهضت حسینی باشد، افزود: در کنار این وجه اصلی و معرفت‌بخش مجالس و محافل عزاداری اباعبدالله الحسین(ع) باید وجه احساسی نیز وجود داشته باشد، ولی باید توجه داشت که این وجه احساسی و ذکر مصیبت‌های خاندان رسالت جنبه حاشیه‌ای داشته باشد. اگر جنبه عقلانی واقعه عاشورا را ستون و قالب اصلی محافل و مراسم عزاداری قرار دهیم، آسیب‌شناسی این محافل نیز از همین رهگذر میسر می‌شود.

این محقق و پژوهشگر دینی ادامه داد: اگر وجه احساسی، هیجانی و عاطفی واقعه عاشورا اصل و اساس قرار گرفت، خود به یکی از آسیب‌ها تبدیل می‌شود، به این معنا که عقلانیت قیام حسینی و پیام‌های حرکت ایشان را نادیده گرفته و فقط به وجه احساسی و تهییجی آن پرداخته‌ایم و ناخواسته به جای تبیین عقلانی واقعه عاشورا و تبدیل آن به اسوه‌ای برای همه روزگاران، نهضت حسینی را به افیون مردمی تبدیل کرده‌ایم.

غلو و تحریف؛ دو آفت تهدیدکننده عزاداری‌ها

بهشتی غلو کردن را یکی دیگر از آسیب‌ها و آفت‌های مراسم عزاداری ائمه به ویژه مراسم عزاداری سیدالشهداء(ع) دانست و افزود: این مسئله در مداحی‌ها نمود بیشتری دارد، اندیشه‌های مبالغه‌آمیزی که باید به شدت از آنها پرهیز کرد؛ در واقع چنین اندیشه‌هایی سبب می‌شود که این حرکت مصلحانه از وجه آموزندگی و اسوه بودن خارج و با آسیب و آفت بزرگی مواجه شود.

وی اضافه کرد: تحریف و دروغ‌پردازی درباره قیام عاشورا نیز از دیگر آفت‌هایی است که عزاداری‌ها را تهدید می‌کند. متأسفانه قیام عاشورا در طول زمان با یک‌سری مسائل تحریف‌آمیز و دروغ‌ها و مسائل نادرست آمیخته شده که لازم است همه اهل منبر و علاقمندان به سیدالشهداء(ع) و کسانی که معتقدند حرکت امام حسین(ع) یک الگو و اسوه است، با این مسائل مبارزه کنند.

این محقق و پژوهشگر دینی افزود: شخصیت‌هایی مثل شهید مطهری در کتاب «حماسه حسینی»، محدث نوری در کتاب «لؤلؤ مرجان» و مرحوم صالحی نجف‌آبادی در کتاب «شهید جاوید» و «نگاهی به حماسه حسینی» وجوه این تحریفات را احصا کرده‌اند. به نظر می‌رسد اهل منبر و سخنگویان و مداحانی که قرار است درباره قیام عاشورا صحبت کنند، باید با وجوه تحریفی این واقعه آشنا شوند و سخنان خود را با پیراستن از این تحریف‌ها و دروغ‌ها بیان کنند.

وی تصریح کرد: آفت دیگر این است که به جای تبیین اهداف و حرکت اصلاح‌گرانه امام حسین(ع) برای مخاطبان، نهضت حسینی به ابزاری برای تخریب جناح‌های سیاسی تبدیل شود، همچنین شبیه‌سازی‌های تاریخی که متأسفانه انجام می‌شود و وجوه بسیار نادرستی دارد و نه تنها به ایمان مردم و تبیین وجه عقلانی و درس‌آموزی از نهضت حسینی کمک نمی‌کند، بلکه بسیاری از مخاطبان را نسبت به اصل حرکت امام حسین(ع) بدبین می‌سازد.

منبع

جوابی بنویسید

ایمیل شما نشر نخواهد شدخانه های ضروری نشانه گذاری شده است. *

*

بالا