کنفرانس خبری شانزدهمین کنگره سازمان عدالت و آزادی، روز یکشنبه ۱۲ تیرماه با حضور خبرنگاران برگزار شد.
در این نشست، امیرطاهری دبیرکل و علی ناظمزاده به عنوان قائم مقام دبیرکل با اصحاب رسانه به گفتگو نشستند و ضمن بیان مواردی در مورد کلیات فعالیت سازمان و جهتگیریهای آن، موارد مربوط به برنامه کنگره شانزدهم را نیز بیان کردند.
امیر طاهری، دبیرکل سازمان عدالت و آزادی در آستانه برگزاری کنگره این حزب گفت: سازمان عدالت و آزادی در بیست و پنجمین سال فعالیت خود است؛ سازمان، حزبی سیاسی است که مستقل از چهارچوب ها و رانت های رایج قدرت تشکیل شده و توانسته از پس همه فراز و نشیب ها به سلامت بگذرد.
این که چنین مجموعهای برآمده از گفتمان دوم خرداد بتواند از شرایط پرتنش قدرت و سیاست سر سلامت به در برد و همچنان بر مواضع اصولی خود بماند، بیتردید کار کوچکی نیست. رمز این پایداری، باور به اعتدال، امید و عقلانیت است.

مواضع سازمان عدالت و آزادی همواره بر اصول، آرمانها و ارزشهای اولیه اش استوار بوده و هیچگاه درگیر ماجراجوییها و هیجانات و نوسانات عرصه قدرت نشده است.
فعالیت سازمان عدالت و آزادی از اصفهان آغاز شده و فعالان سیاسی میدانند که کار سیاسی در فضایی غیر از پایتخت سیاسی ایران چه دشواری هایی دارد. اما همچنان و پس از ۲۵ سال فعالیت همچنان اصفهان مرکزیت این سازمان است.
طاهری ادامه داد: فعالیت سازمان عدالت و آزادی ایران اسلامی نه تنها در عرصههای سیاسی که در حوزه های مختلف اجتماعی، محیط زیستی و فرهنگی نیز با قوت دنبال شده است. به عنوان نمونه ما در دوران شیوع و پیک بیماری کرونا توانستیم به همت اعضای سازمان، اتاقک دستگاه اکسیژن ساز مجموعه درمانی بهداشتی در شهرستان فنوج استان سیستان و بلوچستان ایجاد کنیم که کمکی بزرگ و ارزشمند برای آن منطقه محروم بود.
سازمان هیچگاه خود را محدود و محصور به انتخابات نکرده است و همیشه در موضع یک کنشگر واقعی بوده تا همواره در سخت ترین شرایط بتواند نگاهی نقادانه و کارشناسانه به مسائل داشته باشد. به باور ما انتساب به جریان اصولگرا و اصلاح طلب مبنای انتقاد نبوده و اگر حرکت درستی در میان اصولگرایان بوده است از آن حمایت کردهایم و اگر اصلاح طلبان اشتباهی داشتند، آن را نقد کرده ایم.
طاهری افزود: همواره نسبت به حفظ استقلال و هویت فکری و سیاسی سازمان متعهد و حساس بوده ایم و از همین رو در انتخابات اخیر فراتر از موضوع تداوم ارتباط با نهاد قدرت در راستای صیانت از حق انتخاب آزادانه مردم و حقوق اساسی شهروندان با قوت و تمام قد ایستادیم و موضع خود را به صراحت مطرح کردیم. افتخار ما این است که همواره در چهارچوب قانون اساسی حرکت کرده ایم، اگرچه نگاه منتقد داشته ایم اما هیچگاه رفتار و عمل سیاسی خود را خارج از قانون اساسی دنبال نکرده ایم.
شرایط امروز ایران بسیار نگران کننده و بحرانی است، از شرایط سخت اقتصادی و بحرانهای پیدرپی محیط زیستی گرفته تا گرههای فروبسته اجتماعی، فرهنگی و سیاست داخلی و خارجی کشور؛ و این هشدار بزرگ و زنگ خطر جدی است که همه ایران و ایرانیان اعم از اصولگرا و اصلاحطلب و جریانهای غیر سیاسی و مردم عادی را در برگرفته و فارغ از آنکه میزان و سهم هر جریانی اعم از اصلاحطلبان و اصولگرایان در آن تا چه حد است، بیتردید همگی به یک اندازه از آن متضرر خواهیم شد.
هیچ ایرانی وطندوستی پیشرفتهای ایران در حوزه های مختلف نظامی، آموزشی، بهداشتی و… را نادیده نمیگیرد اما به همان میزان، نادیده گرفتن واقعیتهای موجود و شرایط سخت حاکم نیز غیر ممکن و بیانصافی است و بیان دلسوزانه و نقد کارشناسانه ما به معنای سیاهنمایی یا ایجاد فضای ناامیدی نیست بلکه در جهت بیان دردها و ضعفها به قصد تلاش برای همدلی و همکاری با همه دلسوزان ایران از هر جریان فکری و سیاسی برای نجات ایران از شرایط نامطلوب فعلی است.
امیر طاهری: در دوران شیوع و پیک بیماری کرونا توانستیم به همت اعضای سازمان، اتاقک دستگاه اکسیژن ساز مجموعه درمانی بهداشتی در شهرستان فنوج استان سیستان و بلوچستان ایجاد کنیم که کمکی بزرگ و ارزشمند برای آن منطقه محروم بود.
از نظر این سازمان راه برون رفت از این شرایط و نجات ایران عزیزمان فقط و فقط بر پایه کنشگری فعالانه و گفتوگوی آگاهانه همه ایرانیان و آشتی جریانات مختلف است و این مهم دستیافتنی نیست مگر با اعتماد نظام و حاکمیت به نهادهای مستقل مدنی و سیاسی فعال.
نظام سیاسی مستقر نباید فراموش کند که در یک نظام دموکراتیک و مدعی مردمسالاری، تشکلها و نهادهای مستقل مدنی و سیاسی، یک رقیب یا دشمن و یا خطر نیستند بلکه آنها آمدهاند تا در اجرا و انجام وظایف دولت و نظام حاکم نقش همراهی و همکاری و یاریگری را برعهده بگیرند و باری از دوش دولت و حاکمیت بردارند.
هیچ نظام و قدرت مستقری نمیتواند بهتر از تشکلها و نهادهای مستقل مدنی و سیاسی که برآمده از مردم صاحب حق است از گسترش و نهادینه شدن فساد جلوگیری کند و ناظر و نقاد قدرت و البته زبان گویای مردم باشد.
متأسفانه شاهد بوده و هستیم که همواره تن نحیف نهادها و تشکلهای مستقل در معرض آسیبها و اتهامهای سازمانیافته نهادهای قدرت روزبهروز شکننده و ضعیفتر شده است، نمونه بارز آن جمعیت امام علی یا فعالان محیط زیستی و… که به جرمهایی اثبات نشده دچار محدودیت و محکومیت شدهاند.
فراموش نکنیم که اگر دشمن در پی اعزام جاسوسانی برای ضربه و آسیب به نظام باشد قطعاً سراغ نهادها یا کسانی خواهد رفت که بیشترین نزدیکی، امکان و دسترسی را به قدرت در داخل حاکمیت دارند و نه آنها که به صورت پیش فرض از قدرت کنار گذاشته شده اند.
نتیجه این عدم اعتماد نظام و حاکمیت به افراد و نهادهای مستقل سیاسی و مدنی که نمونهای از آن نظارت استصوابی است منجر به حذف جمع گستردهای از نخبگان، کارشناسان و چهرههای توانمند و دلسوز شده است و عرصه انتخاب آزاد مردم را به میدان تعیین مصادیق از سوی شورای نگهبان و نهادهای صاحب نفوذ بدل کرده است. بیتردید در این چرخه معیوب، جایی و راهی برای حضور و اثرگذاری نخبگان و کارشناسان و متخصصان نیست.
انتخاب سازمان عدالت و آزادی به عنوان یکی از این نهادهای مستقل سیاسی، فعالیت و کنش گسترده متعهدانه به قانون اساسی است و مشارکت در راستای بهبود وضعیت و شرایط کشور اما اگر رفتارهای اقتدارگرایانه عدهای در قدرت به بهانههای واهی، مانع از کنشگری ما باشد، تردیدی نیست که مسئولیتهای همه شرایط و اتفاقات ناگوار آینده بر عهده متولیان امر و صاحبان قدرت در حاکمیت است.

در ادامه این سخنان علیناظمزاده ضمن تأیید دشواری فعالیت در شرایط کنونی به شعار کنگره شانزدهم اشاره کرد و بیان داشت: «شعار کنگره امسال کنشگری فعالانه و گفتگوی آگاهانه برای نجات ایران است» و این خود گویای دغدغهها و آرمانهای ما برای سرزمینمان ایران است.
ناظم زاده در مورد شرایط فعالیت سازمان در سالهای اخیر افزود: سازمان عدالت و آزادی تنها حزب سراسری است که در مرکز سیاسی کشور نیست و دفتر مرکزی آن در اصفهان است. افتخار ما این است که شانزدهمین کنگره را در همه سالهای گذشته، در همه شرایط سخت و آسان به صورت مرتب برگزار کرده ایم.
رییس کمیته تشکیلات سازمان عدالت و آزادی همچنین گفت: در کنگره سال جاری حزب دبیرکل، شورای مرکزی و هیات بازرسین را دوباره انتخاب خواهد کرد و اعلامیه های فراخوان برای اعلام مشارکت افراد برای حضور در انتخابات مختلف بر اساس آیین نامه های داخلی حزب منتشر شده است.
وی ادامه داد: درشرایطی قرار داریم که برهمه ثابت شده چقدر فعالیت سیاسی برای همه احزاب سخت است و سازمان ما نیز از لحاظ حیات سیاسی اصلاح طلبانه چه در دولت گذشته و چه در زمان دولت آقای احمدی نژاد که اعتقادی به فعالیت سیاسی نداشت راه خود را پیموده و امروز همچنان بر مواضع خود و بر تحزب جامعه محور متمرکز و استوار است.
قائم مقام سازمان عدالت و آزادی گفت: مفتخریم که علیرغم حمایت زودهنگام از کاندیداتوری حسن روحانی در سال ۹۲ و ۹۶، از احزابی بودیم که از نخستین کنگره ای که درپس از انتخابات سال ۹۲ برگزار کردیم، تا آخرین روزهای دولت روحانی ضمن حمایت از تصمیمات به جا و منطقی، هشدارها و انتقادات خود را بیان داشتیم.
وی گفت: ما با هیچیک از جریانات سیاسی موافق و رقیب عقد اخوتی نداریم که اشتباهات را نقد نکنیم و روشهای اشتباه را به چالش نکشیم. افتخار ما این است که علی رغم هزینه هایی که بر ما تحمیل شده، ضمن گرامیداشت ائتلافهای استراتژیک، بر سر انتقادات خود حتی از دولت و مجلسی که مورد حمایتمان بوده است، ماندهایم.
وی افزود: در سالهای آینده حزب عدالت و آزادی متمرکز بر این است که با پیدا کردن ظرفیتهای حکمرانی در ایران به شناسایی و ارایه راه حل مشکلات برسد و تلاش روشنی برای پاسداری و برجسته کردن اولویت مصالح ایران خواهد داشت؛ ما در این کنگره بر این موضوع تاکید داریم و در پی کنشگری برای نجات ایران از تصمیمات غیرعاقلانه هستیم.
علی ناظمزاده، قائم مقام دبیرکل: افتخار ما این است که علی رغم هزینه هایی که بر ما تحمیل شده، ضمن گرامیداشت ائتلافهای استراتژیک، بر سر انتقادات خود حتی از دولت و مجلسی که مورد حمایتمان بوده است، ماندهایم.
وی اضافه کرد: روزگار دشوار فعلی یک شبه ایجاد نشده است و ما به دنبال نجات ایران از تصمیماتی هستیم که به مصلحت ایران و ایرانیان نیست. ما همچنین به دنبال تقویت اعتماد عمومی و نگاه به خواست عمومی مردم هستیم. در همین راستا ارتباط با نخبگان مختلف اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و فرهنگی را در دستور کار داریم و تقویت گفتگو بین احزاب و گروههای مختلف را برای نجات ایران راهگشا ارزیابی میکنیم.